Tips voor het vinden van een eerste baan

application-1915345_1280Zelf ben ik midden in de crisis afgestudeerd. Van een opleiding die op dat moment nog bij veel werkgevers onbekend was. Toch werd ik regelmatig uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. Omdat ik tijdens mijn opleiding al veel studie-gerelateerde werkervaring had opgedaan. Er werd echter altijd gekozen voor een kandidaat met meer werkervaring. Na een aantal maanden, besloot ik daarom om een werkervaringsplaats op het decanaat van een middelbare school aan te nemen. Dit om relevante werkervaring op te doen. Na drie maanden vond ik mijn eerste baan via een uitzendbureau. Een baan als HR-medewerker voor Learning en Development. Een functie die prima aansloot op mijn opleiding.

Ondanks dat de crisis voorbij is, is het voor starters vaak lastig om een eerste baan te vinden. Hierbij mijn tips om een eerste baan te vinden:

 1. Doe tijdens je opleiding studie-gerelateerde werkervaring op. Bijvoorbeeld via je opleiding of onderwijsinstelling, door middel van vrijwilligerswerk of in het bestuur van een studie- of studentenvereniging.
 2. Scherm je Facebook af en google jezelf om te zien wat er verder nog moet worden afgeschermd.
 3. Begin op tijd met solliciteren. Het liefst nog voordat je daadwerkelijk bent afgestudeerd.
 4. Informeer bij het loopbaancentrum van je universiteit of Hbo-instelling naar de dienstverlening. Vaak geven ze gratis, of heel voordelig, handige sollicitatietrainingen. Ook bieden ze meestal voor een studenten-prijs, individuele loopbaantrajecten aan. Daarnaast kun je bij de Broekriem informeren naar de activiteiten in jouw regio.
 5. Laat oude stageplekken weten dat je binnenkort beschikbaar bent voor  de arbeidsmarkt. Wellicht hebben zij nog iemand nodig.
 6. Maak een goed CV en laat deze checken door een expert.
 7. Bedenk welke ervaring je tijdens hobby’s, bijbanen of nevenactiviteiten hebt opgedaan. Welke vaardigheden heb je hiervoor gebruikt? Vermeld deze vaardigheden, indien relevant, op je CV en in je sollicitatiebrief.
 8. Maak een LinkedIn-account aan en zorg dat je deze compleet invult. Voeg vervolgens iedereen toe die je kent. Maak tevens op LinkedIn kenbaar dat je op zoek bent naar een baan. Op LinkedIn zoeken werkgevers namelijk vaak naar nieuwe medewerkers. Maar wellicht dat ook iemand uit je LinkedIn-netwerk een passende functie voor je weet.
 9. Plaats je CV op vacaturesites, zoals Monsterboard en Nationale Vacaturebank. Hier zoeken werkgevers ook naar nieuwe medewerkers.
 10. Ga netwerken: Laat iedereen in je omgeving weten, naar wat voor een baan je op zoek bent. Vraag om tips aan diegenen die de baan hebben, die jij zou willen.
 11. Zoek op LinkedIn naar mensen die de baan hebben die je ambieert. Kijk naar hun profiel. Hebben ze nog een specifieke opleiding gedaan? Hebben ze eerst bepaalde andere functies gehad en zo ja welke? Hierdoor weet jij wat je moet doen, om ook een dergelijke functie te kunnen krijgen.
 12. Accepteer een baan onder je niveau. Zorg er wel voor dat die baan dichtbij de functie ligt, die je ambieert. Vervolgens kun je opklimmen. Blijf echter geen jaren hangen in die functie.
 13. Accepteer een tijdelijk functie. Bijvoorbeeld via een uitzendbureau of arbeidsbemiddelingsbureau. Schrijf je dus in bij uitzendbureaus en arbeidsbemiddelingsbureau’s.
 14. Solliciteer op traineeships.
 15. Mocht het je echt niet lukken om een eerste baan te vinden. Kies dan voor een werkervaringsplaats, bijvoorbeeld via de Startersbeurs. Zorg er wel voor dat je dit niet langer dan zes maanden blijft doen.

Klik hier voor mijn andere blogs. Volg ‘Carrière-impuls’ via LinkedInFacebookTwitterBloglovin’ en natuurlijk hier.

Volg ‘Carrière-impuls’ via Bloglovin’

3 gedachten over “Tips voor het vinden van een eerste baan

 1. Social media is echt een punt waardoor het maakt of je een baan krijgt of niet. Eigenlijk belachelijk voor woorden, want je word afgerekend op basis van foto’s. Bizar toch?

Geef een reactie