Tips voor tijdens je eerste baan

healthy-1804955_1920Je bent begonnen met je eerste baan. Je wilt je volop ontwikkelen. Je bent ambitieus en weet dat deze functie niet je eindstation gaat zijn. Hoe pak je dat aan? Hierbij mijn tips:

 1. Lees je in. Zorg dat je weet hoe de organisatie in elkaar zit.
 2. Stel vragen. Zeker  gedurende de eerste periode. Domme vragen bestaan niet.
 3. Observeer. Hoe zijn bijvoorbeeld de onderlinge verhoudingen en wat is de organisatiecultuur? Pas je hierop aan.
 4. Leer het bedrijfs- en vakjargon kennen. Welke specifieke woorden en afkortingen worden gebruikt en voor welke zaken?
 5. Zorg voor ontwikkelgesprekken met je leidinggevende. Heb op frequente basis ontwikkelgesprekken met je leidinggevende. Bijvoorbeeld één keer per week, één keer per twee weken of één keer per maand. Bepaal waarin je jezelf verder wil ontwikkelen. Vraag om coaching op deze punten.
 6. Laat weten waar je ambities liggen. Als je leidinggevende dit weet, is hij/zij eerder geneigd om je te vragen voor bepaalde projecten. Mocht de functie die je ambieert vrij komen, dan weten ze je ook te vinden.
 7. Grijp interessante projecten aan om je verder te ontwikkelen. Hierdoor doe je kennis en ervaring op, die je in je dagelijkse werkzaamheden niet zou opdoen.
 8. Zorg dat je zichtbaar bent. Zorg ervoor dat je collega’s je weten te vinden, voor de zaken waarvoor je verantwoordelijk bent. Heb regelmatig contact met ze en houdt ze op de hoogte van lopende zaken. Zorg er ook voor dat jij weet waar zij mee bezig zijn. Toon hier interesse in.
 9. Ga lunchen met collega’s. Zodat ze je beter leren kennen.
 10. Zorg ervoor dat je weet wat er in de organisatie speelt. Houd je ogen en oren open. Toon interesse in de werkzaamheden van collega’s. Houd de nieuwsberichten op het intranet in de gaten en volg informatiebijeenkomsten. Op het moment dat er iets speelt waar je een rol in kan spelen, ben je er als eerste bij.
 11. Volg interessante trainingen en opleidingen. Kijk naar wat er standaard wordt aangeboden bij je werkgever. Volg hiervan in elk geval de opleidingen die functie-verplicht zijn, maar ook de opleidingen die passen bij je ambitie. Is er nog een andere training of opleiding die je graag zou willen volgen? Maak dit bespreekbaar bij je leidinggevende. Wellicht dat hier mogelijkheden voor zijn.
 12. Creëer je eigen werk. Zie je interessante zaken waarmee je aan de slag wil? Maak dit bespreekbaar en ga ermee aan de slag.
 13. Heb bovenal plezier. Als je er geen plezier in hebt, ga je het waarschijnlijk niet volhouden. Daarnaast zal je jezelf minder de kans geven om te ontwikkelen.

Klik hier voor mijn andere blogs. Volg ‘Carrière-impuls’ via LinkedInFacebookTwitterBloglovin’ en natuurlijk hier.

Volg ‘Carrière-impuls’ via Bloglovin’

8 gedachten over “Tips voor tijdens je eerste baan

 1. Heel veel fijne en handige tips! Ik loop nu afstudeerstage maar als ik straks mijn diploma heb, ga ik natuurlijk beginnen aan mijn eerste echte baan. Veel van deze tips doe ik nu al automatisch zelf, maar bijvoorbeeld van vakjargon had ik nog nooit aan gedacht!
  Liefs, Susan

  • Goed van je dat je veel van mijn tips al automatisch doet. Dat is inderdaad het voordeel van stage-lopen. Je doet ervaring op als werknemer in je toekomstige vakgebied. Fijn dat er nog tips tussen zit, waar je iets mee kan :).

 2. Dit zijn heel handige tips! Ik begin binnen 2 weken te werken op mijn eerste baan dus ik kan zeggen: Ik kan het gebruiken! Leuk 🙂

Geef een reactie