Studiekeuze

learn-2004897_1280Vanaf 3 VWO liep ik de deur van de decaan plat. Ik was vanaf dat moment bezig met welke vervolgopleiding ik wilde gaan doen. Ik zat op het VWO, dus ik wilde sowieso naar de universiteit. Graag wilde ik iets doen met andere landen, wonen in het buitenland. Misschien een functie als Diplomaat of toch Cultureel Antropoloog? En welke studie moest ik daar dan voor kiezen?

De jaren die hierop volgde, kwam het ene na het andere beroep voorbij: Landschapsarchitect, Cultureel Antropoloog, Officier bij de Marine, Arts, Advocaat, Socioloog, Algemene Cultuurwetenschapper, Psycholoog, Kunstenaar, Schrijver, Docent en Pedagoog. Zoals je ziet, had ik een brede interesse.

Uiteindelijk koos ik de studie Psychologie. Een brede studie, waarmee ik nog alle kanten op kon. Eenmaal op de universiteit had ik vooral interesse in Cultuurpsychologie en Arbeidspsychologie. Maar dat laatste voornamelijk in de praktijk. Er kwam een moment, dat ik tot de conclusie kwam dat het HBO beter bij me paste. Ik nam opnieuw alle opleidingen in overweging. Dit keer echter wel alleen de HBO-opleidingen. Ik kwam toch weer uit op Psychologie. Ditmaal de HBO-variant Toegepaste Psychologie. Ik specialiseerde me in de Arbeidsrichting.

Zit je zelf momenteel op de Havo of op het VWO en heb je geen idee wat voor een opleiding je straks wil gaan volgen? Of zit je op het HBO of WO en overweeg je een studieswitch? Wellicht dat je zoon of dochter momenteel in het Voortgezet Onderwijs zit en binnenkort een studiekeuze moet maken? Of misschien dat je zelf weer een reguliere HBO- of WO-opleiding wil gaan volgen?

Er zijn vier fases in het studiekeuzeproces, namelijk oriënteren, verkennen, verdiepen en knopen doorhakken. Hieronder staan per fase, verschillende vragen en activiteiten die hieronder kunnen vallen.

 • Wie ben je? Wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je goed in? Welke opleidingen passen hierbij? (oriënteren)
 • Wat wil je? Wat vind je leuk om te doen? Waar wordt je enthousiast van? Welke vakken op school vind je leuk en ben je goed in? Welke opleidingen passen hierbij? (oriënteren)
 • Wat kan je? Bijvoorbeeld met je profielkeuze en niveau? (oriënteren)

Als je dit helder hebt, kun je verder:

 • Welke onderwijsinstellingen zijn voor jou serieuze opties om naar toe te gaan? (verkennen)
 • Welke opleidingen kan je daar volgen met je profiel of vooropleiding? (verkennen)
 • Welke opleidingen hieruit passen bij je kwaliteiten en je interesses? (verkennen)
 • Bezoek open dagen (verkennen).
 • Ga proef-studeren en ga naar meeloopdagen (verdiepen).
 • Doe een snuffelstage (verdiepen).
 • Praat met studenten van opleidingen die je interessant vindt (verdiepen).
 • Praat met beroepsbeoefenaars (verdiepen).
 • Kies iets wat je leuk vindt, maar kijk ook of in dat vakgebied überhaupt wel werk te vinden is. Zonde om vier jaar een leuke studie te doen, om daarna de rest van je leven iets te doen wat je niet leuk vind, omdat er in je eigen vakgebied geen werk te vinden is (knoop doorhakken).
 • Kijk wat de toelatingseisen zijn en wat de selectieprocedure inhoudt (knoop doorhakken).
 • Maak op tijd je keuze. Je moet je vaak al vroeg inschrijven. Kijk naar de deadline van inschrijving bij de verschillende opleidingen (knoop doorhakken).

Klik hier voor mijn andere blogs. Volg ‘Carrière-impuls’ via LinkedInFacebookTwitterBloglovin’ en natuurlijk hier.

Volg ‘Carrière-impuls’ via Bloglovin’

9 gedachten over “Studiekeuze

 1. Ik geef les aan leerlingen van het secundair onderwijs.
  Ze zitten volop in hun studiekeuze proces.
  Het is zo belangrijk dat ze hun talenten vinden en ontwikkelen en doen wat ze graag doen!
  Mooi stappenplan!

 2. Ik wist zelf altijd wel welke richting ik op wilde, maar ben uiteindelijk iets heel anders gaan doen, onder het mom van meer banen en misschien toch leuker. Soms twijfel ik nog bij de keuze, maar ik ben wel bijna klaar en begin het steeds leuker te vinden. Het kiezen van een studie die bij je past is zo lastig, maar ook zo belangrijk!

Geef een reactie