Wat zijn jouw kwaliteiten?

woman-1197111_1280Communicatief vaardig, inlevingsvermogen, doorzettingsvermogen, initiatiefrijk, leergierig en gedreven’. Dit zijn mijn belangrijkste kwaliteiten.

Het zijn standaard vragen die je op elk sollicitatiegesprek kan verwachten: ‘Wat zijn je belangrijkste kwaliteiten? Waaruit blijkt dit?’ Of een creatief variant hierop. Het zijn vragen waarop elke sollicitant voorbereid dient te zijn. Als Recruiter maak ik echter regelmatig mee dat een kandidaat hier geen antwoord op heeft. Het maakt hierbij niet uit of het een starter is, of een ervaren werknemer. Ook is er geen verschil in opleidingsniveau.

Eigenlijk is het ook niet heel gek. Deze vragen vereisen een reflectief vermogen. Een kwaliteit die niet bij iedereen even goed ontwikkeld is. Als je van jezelf weet dat dit bij jou het geval is, is het goed om je extra zorgvuldig op deze vragen voor te bereiden. Dit voorkomt dat de recruiter onnodig tijd kwijt is, met jou helpen om je kwaliteiten te bepalen. Of erger nog, dat de recruiter je hierop al afwijst.

Het kan ook lastig zijn om je eigen kwaliteiten te benoemen, als je gewend bent dat je bepaalde zaken goed kan. Het is normaal voor je. Helemaal als je in een omgeving werkt, waar het vanzelfsprekend is om bepaalde kwaliteiten te bezitten. Je krijgt dan namelijk geen complimenten van collega’s of leidinggevende voor de betreffende eigenschappen. Als je bijvoorbeeld een financiële functie hebt, wordt er van je verwacht dat je analytisch sterk bent en nauwkeurig. Je hebt daardoor zelf wellicht niet in de gaten dat dit twee belangrijke kwaliteiten zijn.

Tips  

Ben jij iemand die het lastig vindt om je eigen kwaliteiten te benoemen? Hieronder bespreek ik een aantal tips om je kwaliteiten te bepalen:

 • Bedenk een handeling of taak die je goed kan. Kijk objectief en bedenk welke vaardigheden of kwaliteiten je nodig hebt om die taak te verrichten.
 • Als je op google zoekt op kwaliteiten, vind je een hoop kwaliteiten-overzichten. Lees deze door en schrijf de kwaliteiten op die jij ook bezit. Weet je de betekenis van bepaalde woorden niet? Zoek deze dan op.
 • Maak een kwaliteitentest: Op het internet zijn verschillende gratis tests te vinden op het gebied van kwaliteiten, competenties, vaardigheden en talenten.
 • Vraag om feedback aan je leidinggevende en collega’s. Wat vinden ze dat je goed kan? Hebben ze nog tips voor je? Vraag hierop door: Kunnen ze een voorbeeld geven?
 • Vraag om feedback aan je vrienden en familie. Wat vinden ze dat je goed kan? Hebben ze nog tips voor je? Vraag hierop door: Kunnen ze een voorbeeld geven?
 • Er zijn verschillende soorten kwaliteitenspellen. Je kan aan je leidinggevende of aan de HR-afdeling vragen of jullie die toevallig in huis hebben.

STAR-methode

Op het moment dat je een korte lijst hebt met je kwaliteiten, kun je gaan reflecteren met behulp van de STAR-Methode. Als je deze methode doorloopt, heb je een goed voorbeeld voor je kwaliteit te pakken. Kies een Situatie waarin je kwaliteit voorkwam. Bedenk wat op de moment je Taak was. Actie: Wat heb je op de moment gedaan? Wat was hiervan het Resultaat?

Hieronder kun je een uitgewerkt voorbeeld vinden:

Kwaliteit: Doorzettingsvermogen

Situatie: Tijdens mijn stage in de loopbaanadvisering had ik een deelnemer die al het hele loopbaantraject had doorlopen, maar nog steeds niet wist wat voor een opleiding hij wilde gaan doen. Hij was hierdoor somber en ongemotiveerd geraakt. Ik stond er die dag als stagiair alleen voor en had geen duidelijk idee hoe ik de betreffende deelnemer kon helpen.

Taak: Het was dat dagdeel mijn taak om de betreffende deelnemer handvatten te bieden, waardoor hij zich weer kon verdiepen in een aantal opleidingen.

 Actie:  

 1. Ik heb de deelnemer laten benoemen naar welke ROC’s hij zou kunnen.
 2. Van deze drie ROC’s heb ik hem alle opleidingen laten opschrijven.
 3. Vervolgens heb ik hem de beschrijvingen van deze opleidingen op internet laten lezen. Hij moest daarbij een cijfer (1-10) geven voor hoe leuk de betreffende opleiding hem leek.
 4. Daarna heb ik hem een top 3 laten maken van de opleidingen die hem het leukst leken.
 5. Ik heb hem de opdracht gegeven om zich verder te verdiepen in de betreffende opleidingen: Open dag bezoeken, naar een meeloop dag gaan, een student van de betreffende opleiding interviewen en een beroepsbeoefenaar interviewen.

Resultaat: De deelnemer had een plan waarmee hij zich verder kon verdiepen in de betreffende opleidingen. Hij was weer gemotiveerd en enthousiast geraakt.

Tip

Schrijf je eigen bevindingen met uitleg in een notitieboek. Op het moment dat je weer een sollicitatiegesprek hebt, is dit je voorbereiding met betrekking tot je kwaliteiten.

Succes!

2 gedachten over “Wat zijn jouw kwaliteiten?

 1. Pingback: Studiekeuze | Carrière-impuls

 2. Pingback: Tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek | Carrière-impuls

Geef een reactie