Gastblog ‘Gewoon proberen’ door Jules Beelen

Jules Beelen - Zweedse les

Zweedse les aan de keukentafel in Rhenen bij één van mijn eerste cursisten.

Jaren geleden, tijdens mijn middelbare schooltijd, ben ik in de ban geraakt van Zweden en haar prachtige taal: Zweeds. Een trip naar Stockholm bracht me in aanraking met de Zweedse taal; de bijzondere melodie en eigenaardige klanken maakten mij gemotiveerd om bij thuiskomst Zweedse leerboeken aan te schaffen en de taal te leren – autodidactisch. Dat heb ik heel gedisciplineerd aangepakt, hetgeen heeft geresulteerd in een stevige basis voor wat later tot mijn eigen gecreëerde bijbaan zou leiden. Tijdens mijn studie milieuwetenschappen in Utrecht, op het eerste gezicht niet direct een link met Zweeds, wilde ik graag een centje bijverdienen.

Creatief en onbevangen besloot ik aan de hand van een online bouwpakket mijn eigen website te creëren, waarop ik lessen Zweeds voor beginners wilde gaan aanbieden. Zou dit gaan lopen? Zijn er überhaupt wel voldoende mensen geïnteresseerd, in het leren van de Zweedse taal? En al helemaal van een docent die niet eens een volledige opleiding in de taal heeft gevolgd? Allemaal vragen die mij hadden kunnen tegenhouden… Maar wat had ik te verliezen? Precies: niets!

En dat bleek: vier jaar heb ik Zweeds gedoceerd aan ongeveer twintig verschillende cursisten, waarvan er een aantal een prima niveau Zweeds heeft behaald.

Punten die volgens mij het succes hebben bevorderd:

 1. Een overzichtelijke maar toch goed gevulde website. Het opzetten van een professionele website hoeft niet moeilijk te zijn, ik had een – naar later bleek – nog vrij lastig en geavanceerd pakket (Concrete5). Ik had de software echter binnen enkele dagen in de vingers. En daarnaast: er is altijd wel een ICT’er in je kennissenkring te vinden om je even te helpen, nietwaar? Verdere tips: maak je website persoonlijk met eigen foto’s en interactief met een oefening of iets wat aansluit op jouw vakgebied.
 2. Het delen van je enthousiasme via een levendige Facebook-pagina. Tip: laat een bepaald thema door de tijd heen terugkomen, bijvoorbeeld verscheidene posts over Zweeds eten, Zweedse grammatica of bijzondere bezienswaardigheden.
 3. Organiseer kleinschalige “evenementen”, zo gaf ik een beginnersles Zweeds. Zoiets vergt uiteraard wat voorbereiding, maar speel dit slim; zo had ik het geluk de les gewoon te kunnen geven in een zaaltje op de universiteit waar ik student was. Een dergelijk event is tevens weer een ingang om over te communiceren op je website en andere media.
 4. Zorg ervoor dat je andere enthousiastelingen in het algemeen voor creativiteit en start-ups meeneemt in je plannen, bijvoorbeeld familie of vrienden. Niets zo goed als je gewoon kwetsbaar op te stellen en te sparren over hoe zaken aan te pakken. Vooral mijn zus, enthousiast voor van alles en nog wat, heeft me bijgestaan als het gaat om het maken van een leuk logo (gewoon via Word en Paint!) en de wijze waarop mensen aan te trekken – d.w.z. logische marketingprincipes toepassen.
 5. In het geval je klanten hebt, ga ook naar ze toe. Uiteindelijk ben ik veel Zweeds via Skype gaan geven, uiteraard erg praktisch. Maar één op één in fysieke aanwezigheid is wel een pré.
 6. Bundel jouw eigen ervaringen en kennis in een bepaald boekwerk en “breng dit uit”, d.w.z. bied het aan via jouw mediakanalen. Naast mijn lessen liep deze tak ook erg goed, voorbeelden zijn een “Bundel Handige Grammaticalessen Zweeds” en een inleidingsstencil in de Zweedse taal. Het laat tevens je gedrevenheid zien en mensen leren je alvast kennen. Vergeet het dan ook niet te ondersteunen middels een soort reclamecampagne via je Facebook-pagina.

Lessen uit mijn verhaal? Specialiseer je in een bepaald gebied, laat je niet al te veel leiden door pure ratio, en blijf flexibel in het uitvoeren van je idee.

Tot slot, mijn Zweedse lessen heb ik voor het overgrote deel vaarwel gezegd daar ik op het moment aan een nieuwe uitdaging ben begonnen: duurzaamheidsadviseur binnen Prénatal. Ook in deze functie probeer ik me zoveel mogelijk bevlogen en onbevangen op te stellen!

Jules BeelenOver Jules
Hej hej! Mijn naam is Jules Beelen, ik ben 24 jaar oud en woon in de binnenstad van Utrecht. Reeds vele jaren ben ik mezelf zowel op academisch als professioneel vlak aan het ontplooien. Hoofdmoot hierin zijn mijn studies milieuwetenschappen en duurzaam ondernemerschap, respectievelijk verscheidene banen in de Zweedse taal, mijn afstudeerstage in duurzaamheid bij IKEA in Malmö en mijn huidige functie als duurzaamheidsadviseur binnen Prénatal.

Via mijn website www.beelenzweedsleren.nl is informatie (terug) te lezen over mijn tijd als Zweeds docent. Voor vragen ben ik bereikbaar via info@beelenzweedsleren.nl. Vi hörs!

2 gedachten over “Gastblog ‘Gewoon proberen’ door Jules Beelen

 1. Wat een volwassen kijk voor zo een jonge kerel, zeg!

  Heel knap, want Zweeds lijkt me echt niet zo makkelijk.

  En duurzaamheidsadviseur is ook wel een heel toffe job! Succes nog!

Geef een reactie