Acht tips voor een goede profielfoto

mira-20170208-balans-0031-edit-webOnlangs heb ik op mijn werk een nieuwe profielfoto laten maken. In eerste instantie voor onze bedrijfswebsite en voor intern gebruik. Echter mag ik deze foto ook gebruiken voor privédoeleinden, zoals voor mijn LinkedIn-pagina en voor mijn andere Social Media.

De vorige bedrijfsfoto was alweer een kleine twee jaar oud en ik ben hier nooit echt tevreden over geweest. Ik greep dus mijn kans om een nieuwe foto te laten maken.

Ook voor mijn ‘privé’-online-leven, vind ik het belangrijk om eens in de zoveel tijd weer een goede nieuwe professionele foto te laten maken en deze online te plaatsen. Belangrijk, omdat dit mijn visitekaartje is. Hetgeen wat collega’s, leveranciers, (potentiële) kandidaten, (potentiële) klanten en mijn lezers online van mij zien.

Anderhalve week geleden kwam de fotograaf bij ons op kantoor. Toen alles gereed stond, liet ik eerst een collega van mij op de foto gaan. Dit gaf mij de gelegenheid om mezelf nog even te fatsoeneren en om te checken of ik nog toonbaar was. Tijdens de fotosessie gaf de fotograaf mij de juiste aanwijzingen: Hoe ik precies moest staan en kijken. Ik ben dan ook erg blij met het eindresultaat (zie linksboven)!

Hierbij mijn tips voor een goede profielfoto:

  1. Laat de foto (bij voorkeur) aan het eind van de zomer maken. Je huid is dan wat bruiner, wat vaak mooi op een foto staat.
  2. Laat de foto maken door een professionele fotograaf. Informeer bij je werkgever of je daar een foto kan laten maken door de huisfotograaf. Het is belangrijk om te checken of je deze foto ook privé mag gebruiken. Mocht dit niet kunnen, zoek dan via je netwerk naar een goede fotograaf. Wellicht dat je voor een ‘vriendenprijs’ een foto kan laten maken. Niemand in je netwerk? Google dan eens op ‘profielfoto laten maken’. Je ziet dan verschillende fotografen verschijnen, waarbij je een dergelijke foto kan laten maken.
  3. Fotograaf gevonden en afspraak gemaakt? Trek kleding aan in een effen kleur. Patronen komen meestal niet goed over op de foto.
  4. Draag kleding die je ook op je werk zou dragen. Hierdoor kom je professioneel over.
  5. Check vooraf nog even in de spiegel of alles goed zit: Haar, kleding en (bij de vrouw) make-up.
  6. Zorg ervoor dat je gezicht goed zichtbaar is op de foto.
  7. Lach op de foto. Dit zorgt ervoor dat je er toegankelijk uit ziet.
  8. Gebruik de gemaakte foto voor al je Social Media, zodat je herkenbaar bent.

Hieronder een aantal voorbeelden van foto’s, met daaronder de fotograaf vermeld:

mira-20170208-balans-0031-edit-web

Foto gemaakt door fotograaf Peter Kasbergen (februari 2017). 

1632301-laag-2

Foto gemaakt door fotograaf Geert van de Ven (september 2016). 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto gemaakt door fotograaf Ruud de Jong (september 2014). 

Zie hier voor mijn andere blogs. ‘Carrière-impuls’, is verder te vinden op LinkedInFacebookTwitterBloglovin’ en natuurlijk hier.

Follow my blog with Bloglovin

3 gedachten over “Acht tips voor een goede profielfoto

  1. Pingback: Social media check | Carrière-impuls

Geef een reactie